Friday, October 29, 2010

Aku N kebun sawit

Seminggu bercuti korg tau aku buat apa???
Study????
 emm x de pun skit2 je…

Tapi berbaloi la jgk cuti ni sbb
Hari sab2 hari 2 ak gi kebun kelapa sawit bapak aku

Tau x kitrg buat apa….kitrg g taruk baja
Aku ingt senang  je la..4 ekar ceh x de hal la gua ckap lu
Rupa rupanya nah kau…penat gile…ditambah lagi dengan panas terik 
YA ALLAH PANASNYA DUNIA

Pokok kat Kebun bapak aku ni baru nk masuk 3 tahun 
so pokok kelapa sawit ni mash kecik lagi
2 pasal sinaran UV ni direct hit kena aku….
Kitrg gi kul 9 pagi ke atas….
Parent aku gi ngan ank jiran aku..
Katanya budk 2 tgh cari duit nk gi lawatan ….tapi jgn tanya aku la budk 2  gi mana ye
Pas sampai kitrg turunkan  baja dari dlm bonet kereta bapk aku
Pas2 bapak ak pun bg la tutorial cara2 nk taruk baja kat pokok….

bapak aku ajar nk letak baja kena jaraknya lebh kurg 1 depa dari pokok
sebb nk bagi akar pokok 2 membesr yela xde la dia DOK SETEMPAT JE
time aku wat ngan ank jiran aku 2
bapak aku g amik baja lagi kat umh embah aku…
embah ni perkataan org jawa bermaksud nenek @ datuk…
time bpk aku smpai rupanya2 nenek aku pun ikut skali

ade la dlm 1 baris stgh ak dh x lart PANAS KOT…AKU  berhenti jap nk minum air
2 la org kata jgn baject power kan dah penat..
Kitrg x dapt baja semua pokok sebb mmber yang bpk aku uph untuk potong rumput x siap lgi
lama kot dia buat keje nk dekt seminggu x habis2 BENGANG JUGK LA AKU…bkn apa sbb ni la kali pertama aku tolng bapak aku mmbaja sbb sblum ni aku ade kat sekolah la pas2 kat u bila la lagi nk tolong parent
TP NK WAT CMNE SABAR JELA

PAS HABIS KITRG LEPAK JAP
YANG AKU PELIK TIME MMBAJA X DE PUN ANGIN LALU…TP BILA TIME KAT TEMPAT BERTEDUH ADE JE ANGIN LALU
FUUH NIKMAT RASANYA

Parent aku kata mesti org kampung pelik pehal la taruk baja time panas terik…..BAPK AKU KATA ALA nnti hujan la2
Siapa sangka esoknya(ahad)  time nk antr aku balik u…
2 dia ALLAH nk tunjuk kuasa HUJAN TURUN WALHAL 
X SILAP AKU SEMINGGU AK DUK UMAH 
X DE PUN UJAN TRUN... X SILAP AKU LA
ALHAMDULILLAH SYUKUR PADA ALLAH
DAPT LA JUGK POKOK 2 RASA AIR

BERBALIK PADA HARI SAB2
INGTKAN dah LAMA kitrg kt kebun
TGK JAM EH  baru kul 12.30 la awal lagi…..(12.30 -9.00 = 3 jam lebh je)
Pas bersiap untuk balik aku pun pulg la ke rumah ngan naik moto…sampai je rumh aku bukak peti ais
cari ais cmpur ngan air oren F&N

PERGHH NIKMAT OO PANAS pans cm skrg ni
Sekian sje liputan cerita aku n pokok sawit















Kesimpulannya
  1. Jgn cakap besr
  2. Berbaktilah pada ke2 ibu bapa kita smasa diorg hidup insyallah ada berkat 2
  3. Bersyukur ats nikmat yg dberikan ALLAH



0 SUKA DUKA:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...